Oldalak

2011. november 30., szerda

Töltött jérce, vörösboros aszalt szilvával


Hozzávalók: 1 jérce, 20 dkg finommetélt, kb. másfél dl tejföl, 2 tojás, 10 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, kb. 10 dkg zsír, 40 dkg franciasaláta, 1 nagy üveg aszalt szilva vörös borban, só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, majoranna ízlés szerint.
Először a tölteléket készítjük el. A finommetéltet sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és egy kevés zsírban megforgatjuk. A finomra vágott gombát és a vöröshagymát egy kissé megpirítjuk, közben az egész tojásokat a tejföllel, a finomra vágott petrezselyemzölddel simára keverjük, majd hozzáadjuk a hagymás gombát és a kifőtt tésztát. Sóval, borssal, és szerecsendióval ízesítjük a tölteléket.
A töltéshez előkészített jérce bőrét felemeljük, a töltelék egy részét a bőr alá halmozzuk, a maradékot pedig a sóval és majoránnával bedörzsölt hasüregbe töltjük. A nyílásokat vagy bevarrjuk, vagy hústűkkel lezárjuk, és a jércét megformázzuk. Az előzőleg beáztatott római cserépedénybe helyezzük a jércét, és pirosra sütjük. (A sütési időt lásd a használati utasításban!) A jércét kívülről ne sózzuk meg, mert akkor a sütéskor a bőre csúnyán hólyagos lesz. A megsült jércét az edényből kivesszük, zsírját lecsepegtetjük, ha kihűlt, 1-2 órára helyezzük hűtőszekrénybe, mert így szebben vágható fel.Tálalás előtt a cérnákat, illetve a hústűket eltávolítjuk, és a jércét feldaraboljuk. Először hosszában félbevágjuk, majd a szárnyrészt és a combot leválasztjuk a forgóknál. A mellrészt kissé ferdén, a töltelékkel együtt éles késsel felszeleteljük. A franciasalátából kerek tálra hosszúkás, enyhén magasított talapzatot készítünk, amelyre a felvágott jércét úgy "rakjuk össze", amilyen eredeti formája. Olvasztott aszpikkal lefényezzük a töltött jércét, a combokra alufóliából ollóval bevagdalt hüvelyt húzunk.
A vörös boros aszalt szilvát jól lehűtve kínáljuk mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése