Oldalak

2011. július 29., péntek

Krumpli fánk.

Hozzávalók:
Fél kiló áttört főtt krumpli (vagy 25 dkg krumplipehely kb. 2-3 dl langyos tejjel krumplipüré-sűrűségűre keverve), 50 dkg liszt, 10 dkg puha vaj, 2 dl langyos tej, egy kocka (5 dkg) élesztő, 1 kiskanál cukor, 3 mokkáskanál só, csipetnyi reszelt szerecsendió, olaj a kisütéshez.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, aztán megvárjuk, hogy az élesztő felfusson (a tej tetején vastag halványbarna hab képződjön).
A lisztet egy tálba szitáljuk. beletesszük a krumplit, a sót, a szerecsendiót, a puha vajat, beleöntjük az élesztős tejet, aztán az egészből a tál falától elváló, puha tésztát gyúrunk. (Ha túl kemény a tészta, apránként még egy kis langyos tejet adunk hozzá.)
A tésztát ezután egy óra hosszat meleg helyen kelesztjük.
Ezután pingponglabdányi gombócokra osztjuk a megkelt tésztát. Két tenyerünk között minden gombócot fél centi vastag körlappá lapítunk. (Ki is nyújthatjuk a tésztát kicsit meglisztezett deszkán, és nagy pogácsaszaggatóval köröket szaggathatunk belőle.)
A tésztakorongokat olajjal kikent serpenyőben mindkét oldalon aranybarnára sütjük vagy vékonyan kiolajozott (vagy sütőpapírral bélelt) tepsiben 220 fokra előmelegített sütőben barnára sütjük.
Tálalhatjuk főételként reszelt sajttal megszórva, fokhagymás tejföllel meglocsolva vagy köretként más ételekhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése