Oldalak

2011. július 29., péntek

HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA

2008.01.21
KépHozzávalók: 2-3 fej apró kockákra vágott vöröshagyma, 1 kiló darált hús (én leggyakrabban szárnyasból: csirkéből vagy pulykából csinálom), pirospaprika, só, bors, olaj, két-három evőkanál lecsó.
A habaráshoz: 1 dl tejföl, 2 evőkanál liszt.
15-20 előre megsütött sós palacsinta.
A mártáshoz 1 kis pohár (kb. 2 dl) tejföl, 1 evőkanál liszt + a félretett pörköltszaft.
Elkészítés:
Egy edényben néhány kanál olajat hevítünk. Megfuttatjuk rajta az apróra vágott hagymát. Beleöntjük a darált húst, és állandóan kevergetve megpirítjuk. Amikor a húsdarabok itt-ott barnulni kezdenek, megszórjuk pirospaprikával, hozzájuk öntjük a hagymát és a lecsót, megsózzuk, borsozzuk, és két deci vizet ráöntve puhára pároljuk (nagyon rövid idő alatt megfő).
A pörkölt levéből egy jó merőkanálnyit kimerünk. Ezt a szaftot félretesszük.
A lisztet csomómentesen belekeverjük a tejfölbe. A húst lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a lisztes tejfölt. Ezután visszatesszük a tűzre és kevergetve jól kiforraljuk (egy viszonylag szilárd, kenhető masszát kell kapnunk, olyasmit, mint a melegszendvicskrém). Sóval-borssal utánaízesítjük, aztán  langyosra hűtjük. 
A húsos krémet a palcsintákba töltjük olyan módon, hogy a palacsinta közepébe halmozunk néhány evőkanál tölteléket, a tésztát pedig először alulról, majd két oldalról is ráhajtjuk, végül föltekerjük. Így kis csomagokat kapunk.
A palacsintabatyukat egy kiolajozott tűzálló tálba rakjuk.
A félretett pörköltszaftba belekeverjük az egy kanál liszttel elkevert 2 dl tejfölt. A mártást felforraljuk, aztán 2-3 percig főzzük, majd jó 10 perccel a tálalás előtt a palacsintákra öntjük.
A mártással leöntött palacsintákat előmelegített sütőben 10 perc alatt átforrósítjuk.
Hideg tejföllel megpöttyözve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése