Oldalak

2011. július 29., péntek

CSIKÓSTOKÁNY

2008.01.27
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg sertéshús (szinte bármilyen jó hozzá, pl. comb, lapocka, karaj, nálunk tarjából a legnépszerűbb), 10 dkg húsos füstölt szalonna, 3 közepes vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj, 2 kiskanál őrölt pirospaprika, két csipetnyi őrölt bors, só, 1,5 dl tejföl, 1 kicsit púpos evőkanál liszt.
  Elkészítés:
A húst és a szalonnát vékony csíkokra vágjuk.
A hagymákat megtisztítjuk, és vagy finomra aprítjuk, vagy félkarikákra vágjuk (nálunk az utóbbi a szokás).
A szalonnát és a hagymát az evőkanálnyi étolajon állandóan kevergetve megpirítjuk. (Vigyázat, nagyon könnyen odaég.) A hagymát nem szabad megbarnítani, csak addig süssük, amíg kissé összeesik.
Hozzáadjuk a húst, és tovább keverjük.
Mikor a húsdarabok körben mindenütt kifehéredtek, rászórjuk a pirospaprikát, megkeverjük, levesszük a tűzről, és felöntjük fél pohár hideg vízzel.
Visszatesszük a tűzre. Sózzuk, borsozzuk, aztán lefedve addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Közben, ha kell, pótoljuk az elpárolgó vizet.
Mikor a hús megpuhult, a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, felöntjük fél pohár vízzel, és a húshoz öntjük. Jól megkeverjük, aztán az újraforrástól számítva még tíz percig főzzük.
Legnépszerűbb körete a nokedli, de tálalhatod rizzsel vagy tésztával is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése