CÉKLASALÁTA
2008.01.28
Hozzávalók:
Cékla, ecet, cukor, só, reszelt torma, babérlevél, kömény.
Cékla, ecet, cukor, só, reszelt torma, babérlevél, kömény.
Elkészítés:A céklát jól megmossuk, aztán meghámozzuk. Annyi vízben, ami jól ellepi, a babérlevéllel, tormával és köménnyel puhára főzzük. (Főzés közben az elpárolgott vizet folyamatosan pótolni kell.) Amikor megfőtt, kivesszük a főzővízből, a visszamaradt főzővizet átszűrjük, aztán ecetet, cukrot és sót keverünk bele. (Meg kell kóstolni, hogy megállapítsuk, mennyi kell. Úgy jó, ha kicsit túl savanyúnak érezzük.) Ezután a céklákat értelemszerűen földaraboljuk. Ha nagyon aprók, egyben is hagyhatjuk, ha kicsit nagyobbak, felezzük, negyedeljük őket, a nagyokat pedig karikákra vágjuk. De van, aki szálasra gyalulva szereti. A darabolt céklát visszatesszük az ízesített főzővízbe. Mire a víz kihűl, a cékla már át is itatódott a salátalével, de másnapra még finomabb lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése