Oldalak

2010. december 14., kedd

Káposztás bab

Hozzávalók:

1 füstölt csülök
60 dkg füstöletlen oldalas, vagy véknya
1 kg savanyú káposzta
fél kg tarka bab
egy fej vöröshagyma
2-3 cikk fokhagyma
3-4 babérlevél
1 kanál zsír
2 csapott evőkanál liszt
1 evőkanál pirospaprika
tálaláskor tejföl (elhagyható)

A száraz babot éjszakára beáztatom, a csülköt megmosom, és odateszem főni egy hagymával, néhány babérlevéllel. Kb. egy óráig főzöm. Ekkor belerakom a babot is, miközben egy másik edényben a füstöletlen húsból hagymával zsiradékon pörköltöt készítek. Mikor a hús már majdnem puha, hozzáteszem a kicsavart, szükség szerint kimosott káposztát, és azzal együtt puhára főzöm. Amikor a csülök és a bab is megpuhult, a csülköt kiveszem, és a két edény tartalmát összeöntöm, rövid ideig összefőzöm, szükség szerint a savanyúkáposzta félretett levével, és fűszerekkel utánfűszerezem, majd kevés rántással berántom. A csülköt kicsomtozom, feldarabolva visszateszem az ételbe. Úgy jó, hogyha nem annyira sűrű, mint egy főzelék, viszont nem is annyira híg, mint egy leves. Ha akarom, levesnek, ha akarom főzeléknek hívom.
Friss kenyérrel, és külön tálkában tejföllel, csípőspaprikával, vagy Erőspistával teszem az asztalra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése