Oldalak

2010. december 14., kedd

Kacsamell karamelizálva.

Kacsamell karamelizálva.
2 db bőrös kacsamell filé (egyenként kb. 260 grammosak)
2 db narancs
1,5 ek világosbarna cukor
2 ek vaj
Mártáshoz:
1/2 narancs leve
3 dl csirke alaplé
1 dl fehérbor
4 cl Cointreau
2 ek vaj
1 sonkahagyma
1 gerezd fokhagyma



A mártáshoz egészen finomra vágjuk a kétféle hagymát, majd serpenyőbe téve a vajon puhára dinszteljük. Felöntjük az alaplével és a borral, hozzálöttyintjük a likőrt, végül belefacsarjuk a narancs levét. Nagy lángon egyharmadára beforraljuk. (Ezzel a mártás kész is.)
A kacsamelleket megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük. A bőrös oldalát keresztirányban beirdaljuk, vigyázva, hogy ne vágjunk bele a húsba.
Felforrósított serpenyőbe tesszük a húst, bőrös oldalukkal lefelé. Két perc elteltével leöntjük a serpenyőből a kisült zsírt, majd megfordítjuk a filéket és a másik oldalukat is két percig sütjük.
Rácsra téve, forró sütőbe dugjuk a kacsamelleket 10 percre. (A rács alatt legyen egy tepsi, ami felfogja a hús levét.) A sütőből kivéve, rácson pihentetjük 5 percig.
Miközben a kacsa a sütőben tanyázik, kifilézzük a narancsokat, forró serpenyőben vajon megforgatjuk (óvatosan, hogy ne nagyon essenek szét a narancsgerezdek), meghintjük a cukorral és addig hagyjuk a láng felett, míg a cukor elolvad.
A kacsamelleket éles késsel fél centi széles szeletekre vágjuk, tányérokra porciózzuk, meglocsoljuk az átforrósított mártással és a narancsszeletekkel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése