Oldalak

2010. december 29., szerda

Finom paradicsomleves

Hozzávalók: 20 deka zöldség, étolaj, 3 deka liszt, 1 kg paradicsom, vagy 6 deci paradicsom.

20 deka apróra vágott zöldséget megpirítunk 3 deka zsírban és meghintjük egy evõkanálnyi liszttel s egy kissé pirítjuk még, csak aztán eresztjük fel egy-két deci vízzel és egy kiló paradicsommal. Jól beforraljuk s miután több ízben megkevertük, áttörjük szitán, sajtgaluskákat fõzünk bele és reszelt sajttal meghintve adjuk fel.

Marhahátszín párolva

Hozzávalók: 60-80 deka hátszín, egy kis zöldség, vöröshagyma, néhány szem bors, 1 babérlevél, 2 evõkanálnyi mustár, fehér borecettel ízesítve.

A hátszínt megtisztítjuk csontjától, bõrétol, megsózzuk s hirtelen kisütjük, aztán zöldséggel, vöröshagymával s pár szem borssal és babérlevéllel, meg 2 evõkanál mustárral fedõ alatt pároljuk. Ha a hús puha, levét a zöldséggel szitán áttörjük egy kis barna rántással sûrítve, fehérborral és ecettel ízesítve felforraljuk és a húst belétesszük.
Tálalás elõtt a húst felszeleteljük s a mártással körül vagy leöntve tálaljuk.

Köret: Krokett

  • 50 dkg krumpli
  • 1 evőkanál zsír
  • 30 dkg liszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • Valamint:
  • zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • olaj a sütéshez

A megpucolt, feldarabolt krumplit puhára főzöm. Ha megfőtt, a levét leöntöm, és krumplit krumplinyomóval összetöröm, majd hagyom hűlni kb. 10 percig. Utána hozzákeverem a többi alkotórészt, és összegyúrom. Alma nagyságú gombócot veszek belőle, és mint a nudlit, sodrom. 5 cm-es kroketteket vágok belőle. Ezeket tojásba és prézlibe forgatom, bő olajban kisütöm. Nagyon finom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése