Oldalak

2010. december 28., kedd

Bombajó torta2010-12-22 20:49

Hozzávalók:
A piskótatekercshez: 8 tojás, 8 kanál cukor, 8 kanál finomliszt
A töltelékhez: 15 dkg vaj vagy sütőmargarin, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál rum
A bombához: 5 tojássárgája, 12 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál őrölt fahéj, 1-2 púpozott evőkanál kakaó, 2,5 dl tej, 10 dkg étcsokoládé, 1,5 dkg zselatin, 2,5 dl tejszín
Piskótalapot sütünk, közben elkészítjük a tölteléket: a vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a rumot. A piskótát megkenjük a krémmel, majd szorosan feltekerjük, alufóliába csomagoljuk, és néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.

A bombához a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a kakaóval. A tejet felforraljuk, beletördeljük a csokoládét, állandóan kevergetve a tojásos masszához adjuk, és gőz fölött besűrítjük. Még melegen hozzáadjuk a megáztatott zselatint, jól elkeverjük, kihűtjük. Végül óvatosan belekeverjük a kemény habbá vert tejszínt. Ekkor kb. 1 cm vastagságúra felszeleteljük a töltött piskótatekercset, kibélelünk vele egy gömbölyded porcelántálat, belesimítjuk a krém felét, aztán egy sor szeletelt piskótatekercs következik, végül a maradék krém. (Ha még maradna a piskótaszeletből, a tetejére rendezzük.) Tálalás előtt néhány pillanatra meleg vízbe süllyesztjük, de vigyázzunk, a krém olvadjon meg, végül egy kerek tálra borítjuk.
Így szól az eredeti recept. Én úgy variáltam, hogy a piskóta tekercset ribizli lekvárral kenem meg, nem a vajas krémmel, szerintünk így finomabb, pikánsabb, mert amúgy is édes a töltelék. A tölteléknél meg annyit variálok, hogy én 5 dl tejszínt teszek hozzá, és egy egész csomag zselatint adok hozzá, ja és a krém közé nem teszek tekercset.
Meleg vízbe nem szoktam tenni, mindig kijött eddig anélkül is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése